Kwas ferulowy

Okres letni to ulubiony czas wszystkich plażowiczów. Tłumami udają się oni na plaże i rozkładają na kocach, często również otaczając się parawanami. Rzadko jednak można spotkać się z tym żeby ktoś przynosił ze sobą parasol. W innych krajach jest to zdecydowanie bardziej popularne, jednak w Polsce stawia się częściej na parawany. Chciałabym was jednak przestrzec, ponieważ słońce choć tak potrzebne Ziemi do życia, dla ludzi nie zawsze jest łaskawe. Większość chorób skórnych, w tym rak, spowodowane jest negatywnymi promieniami UV pochodzącymi od słońca. Jak więc ochronić skórę przed nimi? Zwykły parasol starczy, czy jednak zastosować inne metody? Na te właśnie pytania postaram się wam odpowiedzieć.

Kwas ferulowy do kupienia  w sklepie

Przede wszystkim należy zatrzymać dopływ promieni UV do naszej skóry. Można to zrobić poprzez nie wychodzenie z domu do zmroku lub poruszanie się zawsze z parasolem i w ubraniu, ale nie ukrywajmy jest to dosyć ciężkie do zrobienia, szczególnie latem. Wysoka temperatura nie sprzyja warstwom ubrań i wręcz zachęca do wyjścia z domu. Należy więc użyć kremu z dobrym blokerem UV. Jak dla mnie jest tylko i wyłącznie jeden, numer jeden wśród substancji chroniących skórę przed słońcem i jest nim – kwas ferulowy. Być może spotkaliście się już z tym kwasem, ponieważ często wykorzystywany jest on w kosmetologii w zabiegach odmładzających. Kwas ferulowy najlepiej zatrzymuje promienie UV dlatego często wykorzystuje się go podczas produkcji kosmetyków z filtrami. Ważną rzeczą jest to aby twarz zawsze była nasmarowana kremem z kwasem ferulowym. Dzięki temu można uniknąć powstania nowych zmarszczek i zmniejszyć ryzyko odwodnienia skóry. Jeśli kwas ferulowy wciąż was nie przekonuje, chciałabym dodać, że wykorzystuje się go również podczas terapii leczących trądzik różowaty, ponieważ świetnie działa przeciwzapalnie. Osoby, które cierpią na łojotokowe lub atopowe zapalenie skóry również mogą doznać korzyści z właściwości płynących ze stosowania kosmetyków z kwasem ferulowym. Zastosowanie tej substancji jest dlatego chętnie i często wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych i kosmetologicznych. Kwas ferulowy może mieć różne stężenia, na przykład jeśli chodzi o terapie leczące trądzik różowaty wykorzystuje się zazwyczaj stężenia od około 3% do 5%.

 

Kwas ferulowy wydaje się więc być idealnym rozwiązaniem dla osób, które poszukują skutecznej ochrony przed szkodliwymi promieniami UV. Na pewno spokojnie znajdziecie kosmetyki zawierające ten kwas. Wiele firm wykorzystuje kwas ferulowy do tworzenia linii kosmetyków ochronnych z blokerami. Może uda wam się również znaleźć kremu ochronne z kwasem ferulowym, które jednocześnie działają przeciwstarzeniowo i odmładzająco. Warto również zaznaczyć, że kwas ferulowy ma świetne właściwości przeciwalergiczne, dlatego może być spokojnie stosowany przez osoby skłonne do alergii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *